Februari 2020 Små kåserier, betraktelser, nyhetskommentarer, tankar och funderingar. Dagens krönika.
2020.02.29 - Skottårsdagen = Lyckodagen
Ibland har Skribenten hört om att 29 februari, om det finns en sådan dag det året men som det finns i år, är den dagen då kvinnorna friar till männen. Skribenten har inte råkat ut för det men sitter detta år i lugn och godan ro och studerar nyhetsflödet med ett småleende på läpparna. ”Vilken tur!” passerar genom Skribentens huvud. Nej, det blev ingen friarpropå detta skottår heller men det var inte heller väntat. Inte heller betyder ”Vilken tur” att Skribenten klarade sig genom denna dag. Giftermålspropån har ju en gång skett på annat sätt. Snarare är det ordet ”tur” som ligger till grund för lyckan.
Nej, lyckorusets spira blommar när Skribenten noterar att det kan bli en tuff väderdag i Vasaloppspåret imorgon, söndag. Kanske 15 cm snö och såväl kyla som tö. Tro nu inte att Skribenten är glad för de förhållandena och önskar åkarna en slitsam dag. Nej, glädjen finns där för att Skribenten inte anmält sig till Vasaloppet, i år heller. Så här i efterhand känns det riktigt rätt. Istället slår sig Skribenten ned framför TV:n med choklad, kaffe, blåbärssoppa, bullar och en och annan smörgås. Där ska nog det besvärliga vädret klaras upp och även resan mot Mora. Dessutom hade inte denna dag, alltså lördagen, kunnat vara behagligt lugn om anmälan hade skickats in. Antingen hade dagen tillbringats med att kläcka ursäkter för att avstå eller så hade Skribenten inte avstått från att starta förrän imorgon men då hade en dålig natt lagts till slutbilden. Vissa människor platsar bäst framför TV:n i en bekväm soffa. Skribenten är en typisk sådan och, sanningen att säga, hade nog inte ens klarat sig fram till första vägövergången.
Däremot, all heder till er som ställer er i startklungan och är beredda att åka. Ni gör en prestation. Då tänker inte Skribenten i första hand på de som drar på för att vinna. Nej, det är ni som är osäkra på om ni kan fullfölja men ändå tar er till start och passerar vägövergången. Ni är bäst! / Inge All rights reserved: Inge Eklund, Sundsvall, Sweden, 2020
2020.02.28 - Landhöjning eller isberg som smälter
Att läsa nyheter är inte det enklaste. Man måste vara helskärpt. Det är källkritik, nyhetsgranskning, fakta, journalister som vill man ska uppmärksamma dem samt tidningar som vill sälja. Skribenten förstår de som är stänger ute vardagen men det går ju inte om man är Skribent. Då står man fast förankrad i tillvaron och ifrågasätter allt. Allt!
En liten nyhet men som hörs några gånger om året är landhöjningen respektive vattennivån som stiger. Öriken som Bali hotas ofta hör man och i Bottenhavet är det nästan en centimeter om året som landet höjer sig.
Skribenten fick syn på en liten notis om att forskare upptäckt en hittills okänd ö i Antarktis. Troligen har den dykt upp (hur kan något ”dyka upp”?) på grund av landhöjningen. Så sägs det i alla fall. Borde man inte ha sett det på alla satellitbilder som konstant avsöker jordens yta. Plötsligt finns bara ön där.
Det andra märkliga är att glaciärerna som smälter kan vara orsaken till att ön ”poppar upp”. Trycket på landmassor blir lägre. Det har inte Skribenten hört tidigare. Då har det hetat att smältvatten gör att medelhavsnivån stiger. Krafs-krafs (i huvudet). Hur ska man ha det egentligen. Dessutom säger man att den snabba landhöjningen kan göra så att fler glaciärer bryts sönder. Då borde väl fler öar kunna poppa upp. Men var tar smältvattnet vägen? Är det någon slags popcornseffekt? Nyheter är inte helt lätt att förhålla sig till. Och inget av det syns på satellitbilder. Suck! / Inge All rights reserved: Inge Eklund, Sundsvall, Sweden, 2020
2020.02.27 - Tillbaka till semmeltisdagen.
Skribenten skrev om mer eller mindre smakfulla semlor i tisdags. Plötsligt uppenbarade sig resultatet. Och vilket resultat sen? Det vi inte frågade efter men som kom ändå. Så kan det vara med resultat. Vi är inte det minsta nyfikna, vill inte höra, vill inte veta. Men så kommer helt onödig information som gör att den ändå är intressant.
I tisdags åt vi i Sverige 6 miljoner semlor, sägs det. Hela säsongen glufsar vi i oss ca 40 miljoner. Om man då betänker hur många det var som inte var så smakfulla så var det kanske 25 miljoner sådana vi åt. Till vilken nytta och glädje? Bara för att upprätthålla en tradition som tycks växa. Visst kan livet ibland kännas lite fyllt av onödiga resultat. Sedan säger man att man kan förta sig på semlor. Det sägs inte något om hur många man åt i genomsnitt men det kanske kommer. Skribenten är mer intresserad hur man åt dem. Hetvägg, med mjölk eller kanske man skrapar grädde med locket? Sådan information skulle säga lite mer om hur vi är som människor. Kanske kan man lägga semlan på en tallrik och trycka ned locket så grädden sväller över. Ett typiskt vikingasätt att äta semlor men vikingarna hade andra nöjen för sig. / Inge
All rights reserved: Inge Eklund, Sundsvall, Sweden, 2020 2020.02.26 - Återigen... häpnad!
Vi svenskar måste ha rekord i att vara ett utredande folk. I alla fall vår regering och de är ju utsedda av oss så alltså är vi rekordinnehavarna. Det tror i alla fall Skribenten.
Regeringen har alltså tillsatt en ”snabbutredning” som ska vara klar i december. Bara det! Att en snabbutredning ska pågå från februari till december. Vän av ordning, eller utredningar, frågar sig kanske ”vad gäller det?” En till synes berättigad fråga för det kan ju vara något riktigt tvistigt det rör sig om. Men icke då. Det är om man får ökad studiero i klassrummen om man inför mobilförbud.
I Skribentens tycke kan väl vilken som helst, som har studiero, räkna ut utan att räkna på fingrarna ”att det får man”. Tiden för en sådan utredning borde inte få räknas i mer än antal tio minuter. Vad har man förväntat sig? Att studieron stiger med kvadraten på antal inkommande ljudsignaler i klassrummet?
Kanske är vi väljare för släpphänta med de som förfogar över våra skattepengar. Kan man bara hitta på orsaker att göra av med skattemedel så tycks det vara befogat att låta kronorna rulla. Dessutom underlättar det att man inte behöva fatta snabba beslut.
Men man ska vara rättvis: Har man telefonerna påslagna ger det ökade intäkter till statskassan genom skatten på de lönsamma mobiloperatörerna. Alltid något. Men regeringen fick nog inte studiero nog för att kunna skilja mellan plus och minus. / Inge All rights reserved: Inge Eklund, Sundsvall, Sweden, 2020
2020.02.25 - Semmeltisdag.
Visst, semlornas tisdag men de har ju funnits att få i butiker sedan början av hösten. Nu är det ändå på riktigt. En semla får dock inte förväxlas med Semmelknödel som en bekant till Skribenten gjorde på en tysk restaurang. Matsedeln sa ”Semmelknödel” och bekantingen slog till. Mit milch. Servitrisen såg misstänksamt på bekantingen. In kom en fettdrypande kroppkaka och inte alls som den semmelsugne bekantingen hade sett framför sig med grädde och mandelmassa och ett stort glas mjölk. I Tyskland! Ibland får man lära sig den hårda vägen.
Sedan finns alla varianter av semlor som inte har något med traditionen att göra utan i huvudsak går ut på att tjäna mer pengar. Visst har Skribenten gått på någon sådan ”nit” också men inte numera. Nu kontrolleras innehållet noga medelst förhör om säljaren är okänd. Däremot kan det vara lite förledande att ta en minisemla bara för att kunna ta två stycken. Men, det beror lite på hur de ska ätas. Som hetvägg eller ”vanlig”.
Smaken på en ”vanlig” semla kan variera. Här är det svår att värja sig från sämre varianter. Eftersom fettisdagsbullen är en traditionsbunden sak borde den, på något sätt, stå under statlig kontroll. Skribenten kan tänka sig något i stil med ”auktoriserade försäljningsställen” eller varför inte på Systembolaget. Det senare skulle kanske ge möjlighet till en varudeklaration i stil med hur de märker ut viner. Ni vet säkert hur det ser ut med ursprung, smak, färglada sektorcirklar med sötma osv. Som det är nu förekommer tester i tidningar men vad säger de? Jo mer seriösa tester visar även priset. Två ”vanliga” semlor kan betinga 90,- kronor. Det är ju ungefär vad en flaska rimligt bra vin är prissatt till. Vad är det som kostar? Trampar bagaren mandelmassan med sina bara fötter eller har grädden börjat få fetskatt? Och vad är det som säger att jag har samma smak som en mer eller mindre känd semmelsmakare tycker. Tyvärr kan vi väl inte hoppas på EU i detta med seriös försäljning för då blir det väl som bekantingen råkade ut för. En fet kroppkaka. / Inge
All rights reserved: Inge Eklund, Sundsvall, Sweden, 2020 2020.02.24 - Tjugofjärde februari?
Skribenten kliar sig i skallen och funderar. Har dagarna månne runnit iväg så att det är 1a april och därmed tillåtet att komma med ”luringar”. Eller har man infört en ny ”luringdag” och Skribenten har missat detta. Eller kan det vara rent ”bortitok” som Skribenten läser: ”McDonalds satsar på doftljus” som tydligen luktar flottig hamburgerrestaurang. Givetvis gör man det skickligt. Inte ett ljus som doftar allt på en gång utan sex olika som doftar ketchup, bröd, kött, gurka osv. Man ska självklart se till att det verkar lågt pris men att man måste köpa för dyra pengar och hela paket.
Nu är Skribenten lagd åt det hållet som gärna tar sig en hamburgare ibland men är också varm anhängare av den effektiva köksfläkten som suger ut matlagningens dofter. Mat ska dofta från den färdiga portionen och blandas med smaken från densamma. Utan att veta säkert känner sig Skribenten ganska övertygad om att nämnda doftljus även tillför annat som sot, stearin osv.
Dessutom finns det givetvis partiklar som sprider sig runt i rummet där måltiden förtärs och som sedan sitter kvar i väggarna. Tänk er bara själva när man sitter med en bit grillad fläskkotlett och köket doftar hamburgare. Eller falukorv med stuvade makaroner och köket doftar hamburgare.
Skribenten känner sig ganska övertygad om att det slagit om för någon som kommit på denna idé. Alltså blir svaret på frågan i stycke ett att det är ”bortitok”. Dessutom så till den milda grad att Skribenten stönar och faktiskt inte känner sig sugen på det stora M. / Inge All rights reserved: Inge Eklund, Sundsvall, Sweden, 2020
2020.02.23 - Ska ses på håll.
Det finns ingen hejd på detta med väder. Vi ser översvämningar i södra Sverige och 1.5 meter snö i norr. Skribenten som lever i mittens rike ser mest is med vatten ovanpå efter helgens regnande. Så plötsligt försvinner molnen och det blir stjärnklart. Det är en fascinerande vinter. Får vi uppleva något liknande igen eller ska det bli vardagsmat varje år. Det är i alla fall inte utan att skatorna i Skribentens prydnadsträd har svårt att lägga band på sina högljudda vårkänslor.
Men, för de som sitter fast på Kanarieöarna kanske det inte ter sig så fascinerande. Snarare olidligt. Skribenten har varit med om sandstormar där men då har det mest varit så att hotellrummet använts lite mer än vanligt och efter någon dag har det varit bra och glömt. Nu sitter många fast där nere och tar sig inte hem. På TV har bilderna varit rejält sandiga. Det är så att man får sopa framför TV:n efter inslagen.
Rykten når Skribenten att det dessutom varit ovanligt många sandstormar med sand och vind från Sahara i år, så kallad Calima. Det är skönt att ha semester men önskemålet är väl att kunna börja och sluta när man vill. Att ha en eller två sista nätter på en flygplats är nog inte vad som är tänkt. Det gamla uttrycket ”planera för det värsta och hoppas på det bästa” stämmer nog bra in. Men vem vill sitta och planera in skräckscenarier hela tiden. Vi har ju haft Calimanedfall även i Sverige men det är nog ingen som går och planerar för sådant. Nu har de inte heller varit så markanta men ändå.
Skribenten hoppas inte att någon ska få stifta närmare bekantskap med Calima men har faktiskt själv även sett fenomenet på avstånd. Det är mäktigt med färgskiftningen på håll. Nog sagt om det. Det känns ändå bra att våra nordiska flygbolag verkar göra omfattande tekniska genomgångar innan de startar efter sandnedfallet. Det är nog ingen tröst när man tillbringar natten på en överfull flygplats men på behörigt avstånd verkar det bra. / Inge All rights reserved: Inge Eklund, Sundsvall, Sweden, 2020
2020.02.22 - Musik under arbete.
Skribenten har inte kunnat låta bli att imponeras av den kvinna som skulle opereras i huvudet för en hjärntumör. Hennes yrke var konsertviolinist och hon var rädd för att operationen skulle kunna påverka hennes förmåga att uttrycka sig såväl musikaliskt som koordinationsmässigt. Därför fick hon spela violin under senare delen av operationen med läkarteamet jobbade på.
En sådan sak låter kanske logisk men Skribenten undrar ändå vad som skulle hända om det plötsligt blir en falsk ton eller att fingrarna inte hänger med. Petar man lite i skallen då och ser om det låter bättre? Och vad händer om man, påverkad av bedövning, är mänsklig och spelar ett fel? Börjar men rota i huvudet då med och ställer till det istället? Vem bedömer förresten om man spelar fel. Är det nya krav på läkare att man även måste vara musikalisk?
Hur som helst, det låter lite kusligt det hela men kanske är det bara för att man inte är van vid så nya rön. Livet är fullt av frågetecken. Eller? / Inge All rights reserved: Inge Eklund, Sundsvall, Sweden, 2020
2020.02.21 - 1+1+1+1+1-1-1-1-.......
Skribenten noterar att folkmängden i Sverige fortsätter att öka. Hurra! På sikt går det nog att hoppas på att pensionerna blir räddade. Det föds fler än det dör och till det kommer immigrationen. Nästan hundratusen fler under 2019.
Men hur blir det med återväxten av inkomster och skatt? De som föddes 2019 behöver tas om hand samt studera till, låt oss säga 23 år. De som invandrar behöver förmodligen färre år men för mer högutbildade arbeten behöver många av dem utbildning samt goda kunskaper i svenska.
Det kommer att bli tufft för den äldre, pensionerade, generationen samt de som av olika anledningar inte förmår att arbeta. Skribenten har funderat länge på detta problem och kommit på att det egentligen bara finns en lösning på problemet. Det är att alla som går vägen mot förvärvsarbete måste gå snabbläsningskurs. Kanske skulle man få ned åldern till 19 år istället för 23. Inte bara att de skulle kunna kunna börja arbeta 4 år tidigare utan de skulle även kunna vara i arbete fyra år längre. Högutbildade har ju inte samma fysiska ansträngning och borde alltså kunna pensioneras senare.
Många läser ju mycket information på sina arbeten. Med snabbare läsning borde de kunna läsa in sig i arbetets uppgifter snabbare och alltså vara effektivare. Det är väl rimligt att anta att man skulle effektivisera med över 20%. Samma skulle nog kunna antas gälla immigration. Voila! Problemet med återväxten inom arbetsmarknaden är löst. Eftersom man lärt sig att läsa snabbare kan ju detta återanvändas på fritiden och där kan man då beskatta lite mer.
Och så säger de att politik är svårt. / Inge PS. Vore inte helt fel även med snabbläsande politiker men kanske man även borde ha kurs i snabbtänkthet.
All rights reserved: Inge Eklund, Sundsvall, Sweden, 2020
2020.02.20 - Sorg och bedrövelse eller spännande tid.
Man kan se på tillvaron på så olika sätt. Virus som sprider sig. Socialdemokraterna tappar mark. Engelska kungahuset har problem. Eller: Tänk hur kraftfullt man agerar vid ett farligt virus. Hur agerar vi bäst för vårt Sverige. Till och med Engelska kungahuset följer nya livsvillkor.
Det Skribenten känner för att dryfta idag är detta med Socialdemokraterna och Löfven. Det är Löfven man förväntar sig ska öka på opinionssiffrorna. Det är han som ligger bakom januariöverenskommelsen. Det är han som inte leder partiet till nya framgångar. Det är han som inte löser våldsspiralen. Säkert har han även ett finger med i spelet om den milda vintern.
Eller, kan det vara partiets politik som inte följer med tiden? Kanske borde man tänkt igenom vad man står för innan man slog sig i lag med Miljöpartiet och Januaripartierna. Borde man inte funderat på ”vad står vi för”? De klara vinnarna idag är V och SD. Visst, det är lätt att stå på ytterkanter och kritisera. Men man måste även tänka efter, är det inte ännu enklare att stå i en central punkt där de flesta känner att de hör hemma?
Nu ser man stark kritik från Socialdemokratins innersta och från LO. Säkert är mycket av den rätt och befogat men är det verkligen Löfven som ska vara måltavlan? Är det inte de som talar å Socialdemokraternas vägnar som bör tänka efter? Är det inte bättre att se vad som är bra för Sverige och för de väljare som står dem närmast?
Dessutom, borde inte gnällspikarna komma med lite konstruktiva idéer till Löfven och den innersta kretsen? Eller publicera dem? Man kan väl inte enbart tänka på kritik utan att även tänka på vad som kan göras bättre? Visst, det är inte lätt att framföra bra tankar i ett forum med tusen viljor men man kan väl försöka. Dessutom, vad finns det för alternativ till Löfven? Den personen borde ju vara så stark att hen framför sina åsikter redan idag. Demokrati är inte helt enkelt men det är det som är bra men tungt. / Inge
All rights reserved: Inge Eklund, Sundsvall, Sweden, 2020
2020.02.19 - Trump är inte ensam siare.
För ett tag sedan skrev Skribenten om Trump och att han kunde förutsäga att Covid 19, eller Coronaviruset som det hette då, skulle vara över i april/maj. Häftigt med en President som kan se in i framtiden. Det borde vi alla ha. Men nu ska vi inte haka upp oss på vår Statsminister även om det är nära.
Däremot kan vi haka upp oss på Palmeutredningen som många av oss nästan glömt att den existerar. En helt vanlig tisdag kommer den senaste i raden av Palmeutredningsåklagare och säger att före sommaren kommer han att kunna säga vad som låg bakom mordet samt om han ska väcka åtal eller lägga ned utredningen. Snacka om svart/vitt perspektiv. Antingen lägger vi ned eller så går vi till tinget. Men det kan man inte säga förrän om ett antal månader. Där var Trump lite mer precis. Viruset dör till sommaren i värmen. Liten väderprognos där med som indikerar att det blir en varm sommar, globalt.
Vår tidigare Stadsminister, Ingvar Carlsson, gav ett synnerligen seriöst intryck när han i TV sa att ”det låter märkligt”. Skribenten kanske är lite mer kategorisk men tycker nog att Trump låter mer förtroendeingivande än denna åklagare. Men! Den som lever får se. Hur som helst måste väl utredningen avvecklas någon gång. De som är aktiva i den gör säkert mer nytta på annat håll... men kanske inte åklagaren. Som sagt, facit kommer. / Inge
All rights reserved: Inge Eklund, Sundsvall, Sweden, 2020
2020.02.18 - Minnen från förr.
Här kan det vara värt att påpeka att Skribenten inte anser sig vara teknikfientlig. Snarare tvärt om. Skribenten har arbetat med morgondagens teknik sedan igår och i förrgår och gör det fortfarande. Men teknik kan missbrukas. Det är på samma sätt som att läkemedel är bra men det kan missbrukas. Bilar är bra men de kan missbrukas och trots utbildning för körkort kanske man tar lätt på bilkörandet OCH missbrukar. PANG!
Det är nu nostalgin kommer in i bilden. Skribenten minns förr när man satt på sin arbetsplats och telefonen ringde och rang. Ändå behövde man ibland göra ett avbrott för att gå till affären. På vägen dit träffade man en kollega eller kamrat, hejade och gick vidare. Inne i butiken valde man ut det man skulle ha och gick till kassan, betalade, ägnade tid åt att se att betalningen var riktig, sa ”hej” till personen i kassan och gick tillbaka till ringandet vid arbetsplatsen eller sin teknikuppgift att fundera över.
Idag är det inte riktigt så. Telefonen, som borde legat i fickan, sitter klistrad vid örat man ser inte kamraten eller kollegan man möter. I affären sliter man åt sig första bästa som man tror man ska ha, håller sitt betalkort över betalterminalen, ser inte biträdet, hör inte att hon säger att man även kan får en annan produkt gratis under kampanjen, ser lite irriterad ut när biträdet säger ”Ha en trevlig dag” för att hon störde samtalet och tillbaka upp till arbetsplatsen. Eller kan det vara så att det inte ens är ett arbetssamtal utan man bara låter munnen gå? Kanske tror man att telefonen måste hållas varm och andningsfuktig för att fungera.
Ännu märkligare är de som går rundan ovan och spelar spel samtidigt. De ser inte ens trafiken på gatan de korsar.
Suck! Sedan, efter arbetet, går personen med telefonen i exemplen ovan, på ett miljömöte för att vi måste få en mer harmonisk värld. Vad är det som är fel egentligen? Hur har det blivit så här?
Skribentens vovve har ögon och öron öppna när han är ute på på promenad med sin husse. Annars ser man inga tikar. Dessutom har han faktiskt koll på att Skribenten inte tar fram sin telefon utan är engagerad i promenaden. Det är så man vinner förtroende hos sin vovve... eller biträdet i affären... om det är värt något? / Inge
All rights reserved: Inge Eklund, Sundsvall, Sweden, 2020
2020.02.17 - Ett brev betyder så mycket.
Det sa man för snudd på oräkneliga antal år sedan. Nu kan det enkelt ändras till att ”ett mail betyder så mycket”, men innebörden kan vara lite annorlunda om man tänker på det.
Förr skrev vi kanske något mail i veckan eller om dagen. Nu har det gått inflation i utbytet av e-post eftersom det, normalt, är gratis och ingår i den nätuppkoppling vi har. Men eftersom vi då ökar på mailanvändandet börjar vi även att slarva med det vi skriver. Nu är det oftast bara en sak mellan avsändare och mottagare men senaste veckan har det blivit stor sak i nyhetsflödet. Vi slarvar även med vilka vi skickar till. Vi värderar inte att en bokstav bortglömd, extra eller felskriven kan göra att mailet går till en helt annan person under förutsättning att det mailkontot existerar.
Skribenten som har använt mail sedan urminnes tider, och fax eller telex innan dess, vet att det kan räcka med en telexsiffra fel och hela texten dyker upp på helt fel ställe. Men nu är det 2020 och vi vet sedan länge att den mänskliga faktorn spelar oss stressiga spratt ibland. Eller att stressen, eller slarvet, gör att vi inte dubbelkollar vad vi skriver. Detta är mänskligt. Det görs ju av männiksor.
Vad som inte är mänskligt är att de som beställer system för t.ex. polis, kustbevakning, regioner osv inte tänker på detta. Klarar de inte jobbet ska de lägga det på någon annan. Basta! Beställer man ett enkelt mailsystem är det väl rimligt att systemet kontrollerar en extra gång så fort det gäller epost utanför den egna sfären. Arbetar jag på företaget ”rimligsäkerhet” och skickar epost inom företaget är det kanske accepterat att det går till fel person. Men råkar jag skiva ”gösta@orimligsäkerhet.se” eller annan adress utanför ”huset” borde väl systemet fråga ”är du säker att mailet ska gå till orimligsäkerhet.se”. Det finns andra möjliga lösningar men att låta myndigheter, eller för den del företag, fritt släppa iväg mail borde väl vem som helst förstå att man inte gör. På telexens tid var det faktiskt bättre för där fick man en namnsignatur som kvittens från mottagande företag. Det får man inte vid vanliga mail.
När man ändå är inne på mail vore det inte helt fel om man beslutade att ta betalt för varje mail som skickades. Säg 10 öre som är en låg summa. Men visst skulle spam-mailen och mycket av reklamen reduceras. Livet skulle bli enklare. Eller??? / Inge All rights reserved: Inge Eklund, Sundsvall, Sweden, 2020
2020.02.16 - Nöden har ingen lag!
Kanske det är därför man kan vara olika inför lagen. Så ska det ju inte vara och Skribenten håller med. Men KLMs (flygbolagets) personal är inte riktigt inne på samma våglängd utan tycker nog man ska vara steget före om man är personal. I alla fall om man var personal på ett flyg mellan Amsterdam och Seoul i förra veckan.
Alla som flugit långlinjer vet att det kan köra ihop sig i väntan på ledig toalett och att det kan bli köer. Dessutom brukar dessa toaletter frekventeras rätt ivrigt och visst, hygienen kan ibland vara på gränsen. Att då någon sätter upp en lapp med texten att den enbart är för personalen föll int ei god jord. Inte heller att den lappen enbart var skriven på koreanska.
Skribenten funderar lite på hur det står till i huvudet på vissa KLM-anställda men företaget har även tagit avstånd från lappen. Kanske borde man höja informations- och utbildningsgraden till sin personal. Eller omplacera någon som inte riktigt förstått sin arbetsuppgift. / Inge
All rights reserved: Inge Eklund, Sundsvall, Sweden, 2020
Små kåserier, betraktelser, tankar, krönikor, funderingar och nyhetskommentarer fritt tagna ur hjärtat och som speglar något som varit aktuellt den berörda dagen.
Sidorna lämnas fritt för tolkningar. Det finns inga sanningar. Det finns inte rätt eller fel men det finns mina tankar, åsikter, funderingar och blandat med små kåserier. Läs och begrunda. Tolka det som du vill. Lämna sidan eller stanna kvar. Eller ge den till någon annan. Visst är det fint med valfrihet?
All rights reserved: Inge Eklund, Sundsvall, Sweden, 2020